Ekonomikas ministre Usmā tikās ar tūrisma uzņēmējiem 

Ekonomikas ministre Usmā tikās ar tūrisma uzņēmējiem 

2023-03-02, 14.03

Reģionālajā vizītē Ventspils novadā ieradās ekonomikas ministre Ilze Indriksone, sarunā iesaistījās arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns.

Tiekoties ar Ventspils novada un Kurzemes reģiona tūrisma uzņēmējiem, ministre Usmā diskutēja par izaicinājumiem, ar kādiem viņiem jāsatopas, un informēja par jaunajām atbalsta programmām uzņēmējdarbības attīstībai un konkurētspējas veicināšanai. Šī gada mērķis un izaicinājums arī tūrisma nozarei būs digitalizācija, kam jau šobrīd ir pieejams atbalsts no Atveseļošanas fonda līdzekļiem.

Diskusijā piedalījās biedrības “Usmas krasts” pārstāvji un citi Kurzemes tūrisma nozares uzņēmēji, kuri bija vienisprātis par to, ka vietējie atpūtnieki ļoti labi zina tūrisma iespējas Usmas apkārtnē, par to liecina arī rezervācija sezonas laikā, bet būtu nepieciešams panākt, lai viesiem būtu interese uzturēties Usmas ezera apkārtnē ne tikai vasarā, kad vietas visās atpūtas mītnēs ir aizņemtas. Ilze Indriksone piekrita dzirdētājam un piepilda, ka jāpanāk arī lielāka ārvalstu viesu interese par Latviju kopumā, turklāt raisot viņos interesi ne tikai par Rīgas, Rundāles un Siguldas apskati, bet arī mudinot aizbraukt uz reģioniem. Lai tas notiktu, nepieciešams komplekss pakalpojumu klāsts, lai tūristiem būtu, ko darīt, nonākot, piemēram, Usmā. Tiesa, šajā vietā jau tagad ir daudzveidīgas atpūtas iespējas. Te var spēlēt golfu, doties izbraucienā ar jahtu, nakšņot naktsmītnēs uz ūdens, baudīt SPA piedāvājumus utt.

Domājot par ārvalstu tūristu piesaisti, ir svarīgi dažādās valstīs atrast pastāvīgus sadarbības partnerus, kuri saviem klientiem ieteiks doties tieši uz Latviju, turklāt ne vienu reizi vien. Tieši tāpēc ir būtiski dažādot tūrisma pakalpojumu klāstu, lai cilvēkiem vienmēr būtu, ko darīt, piemēram, Ventspils novadā, no kura var ērti aizbraukt uz Ventspili, Kuldīgu un Talsiem. “Mūsu prioritātei ir jābūt tūrisma eksportam, un, ja gribam būt pamanīti, piemēram, Japānā, jāreklamē visa Baltija,” uzskata Ilze Indriksone, pievēršot uzmanību arī tam, ka vajadzētu padomāt, kā Rīgas lidostā ielidojušos tūristus aizvest uz dažādām Latvijas vietām, parādot mūsu valsti visā tās krāšņumā.    

Sadarbības partnerus un potenciālos tūristus var uzrunāt tūrisma gadatirgos, bet otrs veids ir dažādi digitāli rīki. Kaspars Rožkalns pastāstīja uzņēmējiem par iespējām saņemt finansiālo atbalstu to izstrādei un ieviešanai, paskaidrojot, ka tad, ja tam nepietiek līdzekļu, ko procesa sākumā ieguldīt digitalizācijā, var izmantot bankas aizdevumu.

Savukārt klātesošie pievērsa uzmanību jautājumam, kas kavē ārvalstu tūristu piesaisti, un tie ir Usmas ezera apkārtnē esošie sliktie ceļi Talsu un Kuldīgas pusē. Tā kā tie tiek izmantoti mežizstrādei, braukšanai paredzētie posmi ir izdangāti, spēkrati, ar kuriem pārvietojas ārvalstu tūristi, nereti ieslīd grāvī, un tūrisma uzņēmēji dara visu, lai tos izvilktu ārā. Skaidrs, ka šādā notikumā iesaistīts ārvalstnieks tīmekļa vietnē pieejamajā aplikācijā nesniegs labas atsauksmes par naktsmītni, uz kuru devies. Ekonomikas ministre teica, ka, risinot šo jautājumu, pie sarunu galda vajadzētu sēsties gan ministriju, gan pašvaldību, gan to uzņēmumu pārstāvjiem, kuri izmanto ceļus saimnieciskās darbības veikšanai, būtiski pasliktinot to izmantošanas iespējas.   

Sīkdatnes

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes.

Ja piekrītat šo papildu sīkdatņu izmantošanai, lūdzu, atzīmējiet savu izvēli:

Apstiprināt izvēlētās

Detalizētāka informācija par privātuma politiku un izmantotajām sīkdatnēm